Onderscheidingen en eretekens

Decoraties vormen een blijk van erkenning en waardering voor jouw inzet namens Nederland. De decoratie wordt vaak uitgereikt in de vorm van een medaille, ereteken of draaginsigne.

Draaginsigne Veteranen

Als je een Veteranenpas aanvraagt, krijg je automatisch een Draaginsigne Veteranen toegestuurd. Dit draaginsigne is een waardering voor het werk dat je als militair in naam van de samenleving hebt verricht. Het insigne is een gestileerde zwaardschede in V-vorm die staat voor veteraan, vrede en veiligheid naar een ontwerp van Piet Bultsma.

Draaginsigne Gewonden (DIG)

Het Draaginsigne Gewonden kan worden toegekend aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het is een belangrijke vorm van erkenning voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht. Meer informatie over het DIG en het aanvragen ervan vind je op de website van het Veteraneninstituut.

Anjer

De Anjer is een broche die veteranen aan anderen kunnen geven. Het bladgedeelte van de broche/pin vormt een V van Veteraan, maar ook van Vredesmissie. De ‘anjer’ wordt krijgsmachtbreed uitgereikt namens de Commandant der Strijdkrachten (CDS).

Je kunt de broche aanvragen voor diegene die tijdens je uitzending veel voor je heeft betekend. Je mag het erkenningsteken zelf aan die persoon uitreiken. Gebruik dit formulier om de brochure aan te vragen.

Officiële onderscheidingen

Alle informatie over officiële militaire onderscheidingen, eretekens, medailles en decoraties staat in het Handboek Onderscheidingen van het ministerie van Defensie. Meer weten? Neem dan contact op met de HDP/Afdeling Decoratiebeleid & Toekenning Onderscheidingen via 030-2184363 of onderscheidingen@mindef.nl.
Meer informatie vind je ook op de website van het ministerie van Defensie.

Draaginsigne veteraan

Wilt u meer informatie over het Draaginsigne Veteranen of deze aanvragen? Bent u uw draaginsigne verloren of is deze kapot? Ga dan naar de website van het Veteraneninstituut.

Zilveren roos

Wilt u meer informatie over het Zilveren roosje? Wilt u deze aanvragen, is deze kapot of wilt u weten wat de levertijd is? Alle informatie vindt u op de website van het Veteraneninstituut.

Draaginsigne Gewonden

Wilt u meer informatie over het Draaginsigne Gewonden? Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een DIG of deze direct aanvragen? Dat kan via het Veteraneninstituut.

Opmaken onderscheidingen

Wilt u uw militaire onderscheidingen volgens de norm op laten maken? Dat kan via diverse particuliere organisaties. Deze vindt u hier.

Militaire onderscheidingen

Bent u een militaire onderscheiding verloren of wilt u een ereteken aanvragen? Neem dan contact op met het Ministerie van Defensie: onderscheidingen@mindef.nl of (030) 2184363.

Tenueoverzicht krijgsmachtdelen

Via de volgende website vindt u een aantal algemene aanduidingen van tenuen welke voor alle krijgsmachtdelen gelden.

Snel navigeren in het Veteranenloket

Zoekt u informatie?

Direct contact

088 334 00 00

Het Veteranenloket is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

info@veteranenloket.nl